marți, 31 mai 2011

EXPOZIȚIE DE ARTĂ QUILLING (ARTA DE A RĂSUCI HÂRTIA)

           Muzeul Județean Ialomița în parteneriat cu Grădinița cu program normal Nr.2 Slobozia vă invită miercuri, 1 iunie 2011, la vernisajul expoziției cu vânzare, ce cuprinde 30 de lucrări de artă quilling (arta de a răsuci hârtia). Tablourile au fost confecționate de copii sub îndrumarea doamnelor educatoare, acestea putând fi admirate sau cumparate de către vizitatori pana în data de 8 iunie 2011.
Vă așteptăm!

Muzeul Județean Ialomița
Biroul de Relații cu Publicul, Liliana Burlacu

joi, 26 mai 2011

,, REȚETĂ DE TAIFAS"- EXPOZIȚIE DE PICTURĂ


           Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa vă invită să participaţi la vernisajul expoziţiei de pictură ,,Reţetă de taifas”.
           În cadrul acestei expoziţii vor fi expuse lucrările Iolandei Brandes Spulber, prezentate de către criticul de artă Amelia Dincă.
           Vernisajul va avea loc în data de 27 mai 2011, orele 18:00, la sediul Muzeului Judeţean Ialomiţa.
                                                                                                                                 Vă aşteptăm!




Muzeul Judeţean Ialomiţa
Biroul de Relaţii cu Publicul, Liliana Burlacu

duminică, 15 mai 2011

NOAPTEA MUZEELOR


               În anul 2005, Ministerul Culturii și Comunicării din Franța a lansat un program european dedicat publicului intitulat Noaptea Muzeelor.
În fiecare an, Muzeul Județean Ialomița a participat în cadrul acestui program propunând o tematică diversă pentru toate categoriile de public (accesul gratuit în expoziția permanentă, gală de filme, documentare realizate de M.J.I. în scopul promovării zonelor de interes arheologic și istoric din jud. Ialomița).


               Noaptea Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaționale a Muzeelor, instituită de Consiliul Internațional al Muzeelor și are loc pe 18 mai. În cadrul programului vor avea loc proiecții de filme și scurte comunicări științifice, susținute de specialiștii muzeului. Accesul publicului va fi gratuit, sambătă, 14 mai, între orele 22:00-00:00, vizitatorii beneficiind de ghidaje asigurate de către muzeografi. Vor putea fi vizitate expozițiile permanente ,,Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței.Omul și râul.", dar și expozițiile temporare,precum: ,,Revoluția mexicană reflectată în 100 de imagini".


               Rețeaua Națională a Muzeelor din România este partener oficial al evenimentului la nivel internațional coordonând desfășurarea nopții muzeelor în România și asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului ofocial http://www.noapteamuzeelor.ro/.
Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anul acesta evenimentul, iar în România, peste 60 de muzee își așteaptă vizitatorii în nocturnă.





Muzeul Județean Ialomița
Biroul de Relații cu Publicul, Liliana Burlacu

luni, 9 mai 2011

50 DE ANI DE PICTURĂ LA SLOBOZIA


               Mâine, 10 mai, orele 14:00, la Centrul Cultural Unesco ,,Ionel Perlea" din Slobozia se va deschide o expoziție de Artă Plastică dedicată împlinirii a 50 de ani de pictură ialomițeană.
Expoziția este organizată de Primăria Municipiului Slobozia, Uniunea Artiștilor Plastici-Filiala Ialomița, Centrul Cultural Unesco,,Ionel Perlea" și Muzeul Județean Ialomița.
În cadrul acestui eveniment cultural aniversar instituția noastră participă cu 15 lucrări de pictură din colecția de Artă Plastică realizate de pictori ai Uniunii Artiștilor Plastici-Filiala Ialomița.

               "Valorificarea expoziţională a patrimoniului muzeistic local înseamnă conştientizarea valorii,dar şi asimilarea documentară a unor nume emblematice pentru arta românească contemporană. O serie de artişti care au trecut la un moment dat prin oraşul Slobozia, unii rămânând definitiv aici, alţii continuându-şi cariera artistică în alte spaţii geografice, au lăsat o urmă a muncii şi talentului lor în aceste tablouri originale, în care se observă exogenţele profesionale, dar şi poezia din ei înşişi transmisă nouă prin intermediul cromaticii, fiindcă majoritatea au devenit colorişti de mare rafinament.
Expoziţia începe ca periodizare cu numele Leilei Urdăreanu, o pictoriţă de factură modernă, afirmată în plină perioadă interbelică, trece prin opera lui Niţă Anghelescu, un artist care ţinea la arta sa, dar percepea şi gustul publicului mai larg în ceeea ce priveşte stilul de a picta, selecţia de compoziţii cuprinzând în principal pleiada unor artişti în plină consacrare în anii 70-80, ialomiţeni prin naştere sau aduşi de destin în Câmpia Bărăganului, tineri absolvenţi ai studiilor academice sau aflaţi deja la maturitate creatoare- Vasile Aionesei, Maria Unţanu, Corneliu Ratcu, Bogdan Pietriş, Marin Iliescu, Emil Ciocoiu, Lucreţia Ionescu, Viorica Petre, Maria Ionescu, Dan Ştefan Minea, Gheorghe Petre, Tudor Meiloiu, Alexandra Meiloiu, George Pătru, Mircea Nistorescu, mai tânărul expozant, George Cătălin Petre, cel mai avangardist dintre aceştia, fiind reprezentant al generaţiei 2000. Achiziţionarea de noi lucrări pentru generaţiile următoare,din diferitele perioade de creaţie ale unor artişti valoroşi, în scopul cultivării gustului artistic al publicului este şi astăzi o prioritate pentru instituţiile muzeisticecare se respectăşi înţeleg importanţa organizării şi promovării unor colecţii de anvergură aşa cum s-a întâmplat cu ani în urmă, cu aceste lucrări donate, cumpărate, realizate în taberele de creaţie ialomiţene sau trimise de Oficiul Naţional de Expoziţii către muzeu.
               Deşi mulţi dintre pictorii care expun acum erau tineri în momentul realizăii acestor creaţii, constatăm faptul că dincolo de constrângerile timpurilor pe care le-au trăit, exprimarea lor vizuală este liberă, cu accent pe culoare si pe figurativul stilizat, în fascinaţia pentru locurile unde trăiau, pentru tematica peisajului şi a portretului, a spaţiilor largi şi necuprinse ale câmpiei, accentuate de agitaţia noilor construcţii totalitariste sau de liniştea unui colţ de natură vegetală sau acvatică. Tensiuni cromatice rezultate din raportul cald-rece, din griurile colorate sau din lumina epatantă a soarelui, ritmuri şi abordări deopotrivă retorice, lirice şi de valoare simbolică, conturează orizontul spiritual dominat de mare sensibilitate şi încărcătura emoţională al lucrărilor, reflectând un mod de gândire personal al pictorilor, la un moment dat, fiindcă în timp preferinţele creatoare s-au schimbat la fiecare dintre ei urmând o anumită evoluţie firească". ( Ana Amelia Dincă )





9 MAI-ZIUA EUROPEI


              Astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, vizitarea expozițiilor de la sediul Muzeului Județean Ialomița și a secțiilor muzeale (Așezământul de Artă și Cultură Religioasă Maia-Catargi, com. Maia, Baza de Cercetare și expunere muzeală Orașul de Floci, com. Giurgeni) este liberă.

               Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii - Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi Ziua Europei. În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.
Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unică euro și Ziua Europei, 9 mai. (Art. I-8, Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa).
Steagul, cu cele 12 stele, așezate în cerc, pe un fond albastru, înseamna unitatea și identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezintă solidaritatea și armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecțiunea (și nu numărul statelor membre UE cum s-ar putea crede).

               Istoria steagului începe în 1955. Întai, el a fost folosit de Consiliul Europei, organizație internațională apărătoare a drepturilor omului și valorilor culturale europene. În anul 1985, statele membre UE l-au adoptat ca steag al Comunităților Europene (CEE), începand cu 1986 el este utilizat de către toate instituțiile Uniunii Europene.
Tot Consiliul Europei a fost cel care a decis, în 1972, ca “Oda bucuriei” (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) să devină imnul său, iar în 1985, Statele Membre UE l-au adoptat, și ele, ca imn oficial al Uniunii Europene.
               Uniunea Europeana nu a urmărit, prin această decizie, să înlocuiască imnurile naționale ale Statelor Membre. Alegerea acestei melodii ca imn subliniază aspirația spre valorile comune, unitatea în diversitate și idealurile de libertate, pace și solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.
"Unita in diversitate" este deviza Uniunii Europene. A fost folosită pentru prima dată în 2000 (cu aproximație) și a fost pentru prima dată menționată oficial în Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa, încheiat în 2004. Articolul I – 8 enumera simbolurile UE. Semnificația devizei este ca, prin Uniunea Europeană, europenii iși unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menținerea păcii și pentru prosperitate, și ca numeroasele culturi, tradiții și limbi diferite care coexista în Europa sunt un atu pentru continentul nostru. Deviza apare în cele 20 de limbi oficiale în postere publicate cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.
La originea conceptului de monedă unică se află tratatele care stau la baza Uniunii Europene. Tratatul de la Roma (1957) declara ca piața comună este unul dintre obiectivele Comunității Europene ce va contribui la o “uniune mai stransă între popoarele Europei”. Tratatul Uniunii Europene (1992 - Maastricht) introduce Uniunea Economica și Monetara și pune bazele monedei unice. Iar în decembrie 1995, Consiliul European de la Madrid decide ca moneda unică sa poarte numele de “euro”.

               Începând cu 1 ianuarie 2002, Euro a intrat propriu-zis în circulație și în buzunarele cetățenilor europeni. În acel moment, doar 12 din cele 15 state membre au adoptat-o, ulterior li s-a alăturat Grecia. Euro a devenit un simbol al Uniunii Europene. Monedele și bancnotele naționale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulație pe 28 februarie 2002.
Reprezentarea grafică a monedei unice a fost inspirată de litera grecească epsilon, ea trebuind să facă legătura atât cu leagănul civilizației și democrației europene, cât și cu prima literă din cuvântul “Europa”. Cele două linii paralele din simbolul grafic sunt un indicator al stabilitătți euro.

SĂPTĂMÂNA FAMILIEI, SĂPTĂMÂNA FĂRĂ TV


            Știai că anual copilul tău petrece mai multe ore în fața televizorului decât la șscoală? Știai că televizorul, prin conținutul neadecvat pe care îl promovează uneori, poate propaga în rândul copiilor atitudini antisociale precum: dezinhibiția, desensibilizarea față de victime, afectarea operaționalității sistemului cognitiv, învățarea de tehnici de agresiune?
            Pentru a atrage atenția părinților și profesorilor asupra acestui fenomen, declarăm săptămâna 11-16 aprilie 2011 , ,,Săptămâna familiei, săptămâna fără TV".
            Ce se va întâmpla? În această săptămână vom ruga părinții ca televizorul și calculatorul să fie închis ( sau măcar limitat la maxim o oră pe zi pentru copii ). Se vor propune acțiuni împreună cu familia și școala, în special în aer liber. Acțiuni propuse: vizite la muzee, grădini zoologice și botanice ( vor fi stabilite parteneriate cu acestea pentru ca vineri, 15 aprilie, 2011, intrarea să fie liberă ). Simpozioane organizate de bibliotecile județene cu tematici alese, ieșiri în parcuri unde să se organizeze concursuri de: cros, desen pe asfalt, sarit coarda, majorete.
            Obiectivele acțiunii. Conștientizarea părinților privind pericolul televizorului și internetul în educația și formarea copilului. Educarea părinților în ceea ce privește controlul parental: setarea browserelor pentru a se evita accesarea  unor siteuri cu conținut neadecvat, selctarea programelor TV potrivite și excluderea canalelor cu conținut neadecvat. Regăsirea timpului petrecut în familie.
            Așadar, vineri, 15 aprilie, anul curent, Muzeul Județean Ialomița, în parteneriat cu Asociația Zibo Help, prin programul ,,Săptămâna familiei, săptămâna fără TV" , oferă acces gratuit pentru vizitarea muzeului tuturor elevilor și copiilor preșcolari, precum și persoanelor care îi însoțesc.
                                                                                     Vă așteptăm!
Muzeul Județean Ialomița
Biroul de Relații cu Publicul, Liliana Burlacu