luni, 9 mai 2011

9 MAI-ZIUA EUROPEI


              Astăzi, 9 mai, de Ziua Europei, vizitarea expozițiilor de la sediul Muzeului Județean Ialomița și a secțiilor muzeale (Așezământul de Artă și Cultură Religioasă Maia-Catargi, com. Maia, Baza de Cercetare și expunere muzeală Orașul de Floci, com. Giurgeni) este liberă.

               Ziua de 9 mai este o dată cu multiple semnificaţii - Ziua Independenţei României, sfârşitul celui de al II-lea război mondial şi Ziua Europei. În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declarație din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state. Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din 1985.
Simbolurile Uniunii Europene sunt: drapelul, imnul, deviza, moneda unică euro și Ziua Europei, 9 mai. (Art. I-8, Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa).
Steagul, cu cele 12 stele, așezate în cerc, pe un fond albastru, înseamna unitatea și identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezintă solidaritatea și armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecțiunea (și nu numărul statelor membre UE cum s-ar putea crede).

               Istoria steagului începe în 1955. Întai, el a fost folosit de Consiliul Europei, organizație internațională apărătoare a drepturilor omului și valorilor culturale europene. În anul 1985, statele membre UE l-au adoptat ca steag al Comunităților Europene (CEE), începand cu 1986 el este utilizat de către toate instituțiile Uniunii Europene.
Tot Consiliul Europei a fost cel care a decis, în 1972, ca “Oda bucuriei” (ultima parte a Simfoniei a IX-a de Beethoven) să devină imnul său, iar în 1985, Statele Membre UE l-au adoptat, și ele, ca imn oficial al Uniunii Europene.
               Uniunea Europeana nu a urmărit, prin această decizie, să înlocuiască imnurile naționale ale Statelor Membre. Alegerea acestei melodii ca imn subliniază aspirația spre valorile comune, unitatea în diversitate și idealurile de libertate, pace și solidaritate care stau la baza Uniunii Europene.
"Unita in diversitate" este deviza Uniunii Europene. A fost folosită pentru prima dată în 2000 (cu aproximație) și a fost pentru prima dată menționată oficial în Tratatul de instituire a unei Constituții pentru Europa, încheiat în 2004. Articolul I – 8 enumera simbolurile UE. Semnificația devizei este ca, prin Uniunea Europeană, europenii iși unesc eforturile pentru a lucra împreună pentru menținerea păcii și pentru prosperitate, și ca numeroasele culturi, tradiții și limbi diferite care coexista în Europa sunt un atu pentru continentul nostru. Deviza apare în cele 20 de limbi oficiale în postere publicate cu ocazia zilei de 9 mai, Ziua Europei.
La originea conceptului de monedă unică se află tratatele care stau la baza Uniunii Europene. Tratatul de la Roma (1957) declara ca piața comună este unul dintre obiectivele Comunității Europene ce va contribui la o “uniune mai stransă între popoarele Europei”. Tratatul Uniunii Europene (1992 - Maastricht) introduce Uniunea Economica și Monetara și pune bazele monedei unice. Iar în decembrie 1995, Consiliul European de la Madrid decide ca moneda unică sa poarte numele de “euro”.

               Începând cu 1 ianuarie 2002, Euro a intrat propriu-zis în circulație și în buzunarele cetățenilor europeni. În acel moment, doar 12 din cele 15 state membre au adoptat-o, ulterior li s-a alăturat Grecia. Euro a devenit un simbol al Uniunii Europene. Monedele și bancnotele naționale ale statelor din Zona Euro au fost scoase din circulație pe 28 februarie 2002.
Reprezentarea grafică a monedei unice a fost inspirată de litera grecească epsilon, ea trebuind să facă legătura atât cu leagănul civilizației și democrației europene, cât și cu prima literă din cuvântul “Europa”. Cele două linii paralele din simbolul grafic sunt un indicator al stabilitătți euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu