marți, 7 aprilie 2015

Clipe-expoziție de pendule, ceasuri și tablouri

Poate că muzeul – păstrătorul poveștilor trecute ale omului – este locul cel mai potrivit pentru a ne lăsa gândurile să fie purtate spre o meditație asupra trecerii timpului.La început de primăvară, când vântul Bărăganului aduce cu sine o vreme schimbătoare, când clipele zilei nu ne ajung deși tocmai s-au înmulțit, când zilele săptămânii trec una după alta de parcă ar fi ore, Muzeul Județean Ialomița vă propune să vă opriți preț de o clipă și să-i treceți pragul.




Invitația se adresează atât celor pentru care timpul pare să fie o resursă inepuizabilă, cât și celor care îi privesc cu nostalgie pe primii, căci timpul ,,zboară” peste toată lumea. Și cum mai bine să-i măsurăm trecerea decât ascultând ticăitul unui ceas de buzunar sau bătaia unei pendule?Expoziția deschisă în cadrul programului național educațional ,,Școala altfel” propune atât grupurilor de elevi, cât și vizitatorilor obișnuiți, vizionarea unui patrimoniu muzeal ce nu a mai fost expus până în prezent: ceasurile și pendulele din colecțiile muzeului.Timpul și instrumentul de măsură al acestuia – ceasul – sunt motive ce se regăsesc și în tablourile semnate de pictorii Nicolae Tuzlaru, Ion S. Gorj și Lucia Dem Bălășescu. Compozițiile de ulei pe pânză sau carton vin să completeze bidimensional atmosfera creată de ceasurile de perete cu pendul sau cele de masă din perioada ante și interbelică.Poezia își îndeamnă și ea vizitatorii la meditația asupra curgerii timpului. Astfel, versurile Glossei poetului național Mihai Eminescu, publicată în anul 1883, în primul său volum de poezie, își aduc contribuția la crearea unei atmosfere contemplative.Obiectele muzeale expuse provin din mai multe colecții ale Muzeului Județean Ialomița: Colecția pictor și inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru, Colecția Istorie Modernă și Contemporană, Colecțiile de Metal și Lemn Etnografic, precum și din Colecția de Artă.


Muzeograf,
Cătălina Cernea

luni, 6 aprilie 2015

Clipe-expoziție de pendule, ceasuri și tablouri


Anul acesta, programul educațional ,,Școala Altfel-Să știi mai multe, să fii mai bun!”, se va desfășura în săptămâna 6-10 aprilie. Această acțiune are ca scop implicarea tuturor elevilor, preșcolarilor și a cadrelor didactice în activități care să răspundă intereselor și preocupărilor copiilor, care să le fructifice talentele și competențele în diverse domenii.
Cu ocazia acestui eveniment Muzeul Județean Ialomița va deschide o expoziție temporară, de pendule, ceasuri și tablouri, intitulată “Clipe”. Obiectele aparțin Muzeului Județean Ialomița, datează din secolele IXX-XX și fac parte din mai multe colecții: Colecția Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru, Colecția de Istorie Modernă și Contemporană, Colecția de Metal  și Lemn Etnografic și Colecția de Artă.
Subiectul acestei expoziții este timpul. Știm că în fizică, timpul este o dimensiune a naturii și poate fi văzută ca o măsură a schimbării. Timpul mai poate fi definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție. Este deci un continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor și în cadrul căruia se desfășoară toate procesele din natură.
După cum spunea marele scriitor german Johann Wolfgang von Goethe într-un motto ,,Nimic nu este mai de prețuit decât valoarea timpului".
Expoziția poate fi vizitată până la jumătatea lunii mai a.c.
Tot în cadrul acestei acțiuni mai pot fi vizitate expoziția permanentă “Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței. Omul și râul”, expoziția de artă ,,Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru”, expoziția dedicată marilor evenimente istorice care au contribuit la înfăptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918, precum și exponatul lunii aprilie.
Vă așteptăm!
Burlacu Liliana
Muzeul Județean Ialomița

joi, 2 aprilie 2015

Exponatul lunii aprilie

Corn (Bos primigenius)



Exponatul a fost descoperit într-o așezare preistorică, identificată pe raza localității Săveni (jud. Ialomița), datată între anii 3700-3300 î. Hr.Prezența cornului de bour în așezare, împreună cu alte resturi care provin de la același animal, indică preocuparea oamenilor preistorici de a-și completa resursele de subzistență și din natură. Vânătoarea, alături de alte ocupații, cum sunt: cultivarea plantelor, creșterea animalelor și pescuitul a jucat un rol important în viața oamenilor până târziu. Bourul este considerat strămoșul bovinelor domestice actuale și a fost domesticit acum cca. 6000 de ani. În țara noastră resturi de fosile ale bourului au fost descoperite în nisipurile și pietrișurile din Câmpia Română și Podișul Moldovei. Era un animal de talie mare (cca. 3m lungime), iar masculii depășeau frecvent greutatea de o tonă.Specia europeană care a trăit și la noi în țară era mai mare decât bizonul, zimbrul sau gaurul indian și mai agresiv decât bivolul african.Ultimul exemplar de bour din Europa a fost ucis în anul 1627, la o vânătoare desfășurată în Polonia. 


Munteanu Simona-expert conservare-restaurare
Burlacu Liliana Mariana
Muzeul Județean Ialomița