Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai că celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra proiectelor culturale de interes naţional.
Muzeul Judeţean Ialomiţa a găzduit sâmbătă, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, prima ediţie a Simpozionului cu tema ,,Contribuţii ialomiţene la cultura naţională”.
Simpozionul a fost moderat de Dr. Florin Vlad, director al Muzeului Judeţean Ialomiţa.
În cadrul acestei manifestări au fost prezentate comunicări de strategie culturală, istorie, arheologie, literatură, mediu şi turism.
Primul dintre invitaţi, scriitorul Gheorghe Dobre , Preşedintele Asociaţiei Culturale Helis, asociaţie care, în momentul de faţă, numără peste o sută de membri, a prezentat ,,Activitatea Asociaţie Culturale Helis în anul 2010”. Scriitorul Gheorghe Dobre, sufletul acestei publicaţii, a precizat că revista ,,Helis” ne reprezintă şi că noi toţi facem posibilă apariţia ei.
Ionel Constantin, Directorul Direcţiei Municipale pentru Cultură, Sport şi Tineret, ne-a vorbit despre proiectele culturale slobozene. În discursul sau ne aduce la cunoştinţă faptul că Cinematograful Galax, face parte dintr-un proiect amplu de restaurare.De asemenea, domnia sa a mai adaugat faptul că anul acesta va ieşi de sub tipar monografia Municipiului Slobozia.
Faptul că Ziua Culturii Naţionale a fost fixată pe 15 ianuarie, înnobilează această zi, în care nu numai că îl comemorăm pe marele poet Mihai Eminescu, dar este şi o zi de reflecţie asupra culturii ialomiţene, a mai adăugat dânsul.
Următorul pe lista invitaţilor, Ec. Ilie Cioacă, Director în cadrul Consiliului Judeţean Ialomiţa, ne-a prezentat ,,Proiectele Culturale în strategia judeţului Ialomiţa”. Domnul Cioacă a început discursul prin a ne aduce la cunoştinţă că ,, Eminescu este în noi, în cultura noastră. Pe acest pământ binecuvântat de Dumnezeu, avem multe valori, valori care la rândul lor trebuie promovate; trebuie sa dezvoltam tot ceea ce judeţul deţine. Este meritul Consiliului Judeţean Ialomiţa care a gasit mijloacele financiare pentru a menţine cultura în judeţul nostru.”
Din proiect face parte şi situl arheologic naţional prioritar, Oraşul de Floci (comuna Giurgeni) - locul de naştere al marelui voievod Mihai Viteazul şi prima capitală a judeţului Ialomiţa.
În urma programului de punere în valoare a acestui obiectiv istoric, zona tinde să devină un important centru turistic pe harta judeţului Ialomiţa.
Oare câţi dintre turiştii care străbat grabiţi drumul spre Marea Neagră ştiu că înainte de a trece podul peste Dunare, între Giurgeni şi Vadul Oii, au trecut pe lângă campul unde, odinioară ,a fost vatra unui oraş medieval?
Prof. Elena Pacala, Director în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Ialomiţa, a prezentat ,,Atribuţiile DJCPN în promovarea patrimoniului judeţean- parte a culturii naţionale”. Domnia sa vorbeşte despre un program de restaurare din care fac parte monumentele istorice şi despre demersurile jurnalistice care cuprind monumente de for public. Doamna Elena Pacală a amintit activitatea celor doi oameni de cultură, Anghel Papacioc şi Stefan Damian, pentru care s-a ţinut un moment de reculegere. Dumnezeu să-i odihneasca în pace!
Prof. Şerban Codrin a prezentat comunicarea ,,250 de ani de la naşterea baronului Johannes von Budai, creatorul celei mai importante opere din literatura română”. Discursul domniei sale debutează prin scurta biografie a scriitorului Ion Budai-Deleanu, autorul operei ,,Ţiganiada”, descriind importanţa acesteia şi subliniind totdată că ,, Ţiganiada rămâne opera numărul unu în literatura română şi că, dacă germanii ar fi avut-o ar fi considerat-o epopee.
Prof. Vitalie Buzu, de la Colegiul Naţional ,,Mihai Viteazul “ Slobozia ne-a prezentat ,,Dispariţia Oraşului de Floci”.
Oraşul de Floci a fost prima capitală a judeţului Ialomiţa şi conform scrierilor lui Nicolae Iorga, aici a trăit multă vreme mama lui Mihai Viteazul . Păstrată în istorie ca Doamna Teodora, l-a născut lângă Giurgenii de astăzi, cel mai probabil în anul 1558, pe viitorul domn , Mihai dintr-o legatură cu Pătraşcu cel Bun.
Oraşul a decăzut datorită războaielor ruso-turce duse în zonă în secolul al XVIII-lea, dar şi schimbării parţiale a cursului Dunării. În locul oraşului s-a format comuna Piua-Petrii, dispărută şi ea în urma inundaţiilor din prima parte a sec. al XX-lea.
Majoritatea istoricilor sunt de părere că denumirea Oraşului de Floci provine de la comerţul cu lâna (flocus) practicat de oierii ce coborau în zonă, în timpul transumanţei.
Mai multe campanii de săpături arheologice au scos la iveală numeroase urme ale vechiului centru urban: trei biserici şi trei necropole, locuinţe, ceramică.
Domnul Alexandru Bulandra, Directorul Bibliotecii Municipale ,,Constantin Ţoiu”, Urziceni ne prezintă ,,Fenomenul Mioritic – simbolul viu al culturii naţionale”.
Dumnealui porneşte o anchetă literară plecând de la note informative, martori ,reconstituiri şi ,,testul cunoaşterii surselor”. Scopul acestei anchete este demonstrarea paternităţii poetului de la Mircesti, Vasile Alecsadri, toate acestea pentru a afla dacă Miorita este o baladă populară sau o lucrare cultă.
Specialiştii muzeului: Dr. Emilia Corbu ,,Premisele cercetarilor arheologice de la Vlădeni-Popina Blagodeasca” , Dr. Elena Renţa ,,Cercetări arheologice de salvare la Ciulniţa, jud. Ialomita” , Dr. Florin Vlad, muzeograf Catalina Cernea, Ioan Cernău ,,Vechii locuitorii ai Ialomiţei în mileniul V i.Hr.", Dr. Gheorghe Matei, Radu Coman ,,Cercetări arheologice la Oraşul de Floci în anul 2010” , au prezentat pe rând comunicări cu privire la istoria din spatele arheologiei.
Prof. Petre Teodor, Coordonatorul Sucursalei ,,Cygnus” Ialomiţa a Societăţii Ornitologice Române, ne-a încantat printr-o comunicare susţinută de o prezentare Power-Point cu tema ,,20 de ani de activitate ornitologică în judeţul Ialomiţa”.
Florin Munteanu, Preşedinte al Fundaţiei de Turism şi Ecologie a Dunării de Jos ,, Ciulinii Bărăganului” - a susţinut comunicarea cu tema ,,Turism şi natură în Ialomiţa” .
La simpzion au participat scriitori, poeţi, istorici, oameni de cultură, dintre care cei mai mulţi sunt membri ai Asociaţiei Culturale Helis: Vasile Aionesei, Radu Vasile, George Stoian, Ion Popa, Florin Ciocea, Vasile Iordache, Nicu Teoharie, Dan Elias, Mihai Drăgoi,Vasile Pană, Titi Damian, Ion Alecu, Ion Neşu, Jean Cheptea.
Din partea presei au fost prezenţi reprezentanţi de la posturile de radio si televiziune din Slobozia, Radio Campus, Antena1, săptămânalul Ialomiţa.
Ziua de 15 ianuarie a marcat 161 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. Tot în această zi am sărbătorit şi ,, Ziua Culturii Naţionale”, la care creaţia eminesciană a avut o contribuţie aparte la cultura naţională.
Este un prilej ca, în această zi , să ne amintim şi să reflectam asupra priectelor de interes naţional, să spunem ce am facut şi, mai ales să ne gândim şi să facem ceea ce nu am făcut.
Muzeul Judeţean Ialomiţa
Biroul Relaţii cu Publicul, Liliana Burlacu