Cați dintre calatorii care străbat grabiți drumul spre a a junge pe litoralul Mării Negre știu că, înainte de a trece podul peste Dunăre între Giurgeni și Vadul Oii, au trecut pe lângă câmpul unde,odinioară, a fost vatra unui oraș medieval-Orașul de Floci? Iar cei care zăresc în depărtare unica ruină, fragmentul unui zid, se intreabă ce a fost acolo vreodată?
In mijlocul siliștei ,, ca o mărturie a vremurilor trecute" se află o rămășiță din peretele de nord al bisericii (nr. 1), fragment care a căpătat în tradiția locală toponimul de ,,Mănăstire".
Majoritatea istoricilor sunt de părere că denumirea orașului provine de la comerțul cu lână (floccus) practicat de oierii care vindeau lână în acest targ.
Orașul de Floci a fost prima capitală a județului Ialomița și conform scrierilor lui Nicolae Iorga, aici a trăit multă vreme mama lui Mihai Viteazul. Păstrată în istorie ca Doamna Tudora, l-a născut lângă Giurgenii de astăzi,cel mai probabil în anul 1558, pe viitorul domn, Mihai Viteazul dintr-o legatură cu Pătrașcu cel Bun. Orașul a decăzut datorită războaielor ruso-turce duse în zonă în secolul al XVIII-lea, dar și schimbării parțiale a cursului Dunării. În locul orașului s-a format comuna Piua-Petri, disparuta și ea în urma inundațiilor în prima parte a secolului al XX-lea.
Mai multe campanii de săpături arheologice au scos la iveală numeroase urme ale vechiului centru urban: 3 biserici si 3 necropole, locuințe, ceramică.
Situl arheologic ,,Orașul de Floci" , atestat documentar în anul 1431, în timpul domniei voievodului Dan al II-lea, din comuna Giurgeni, a devenit Bază pentru cercetători, fiind inaugurată pe 29 octombrie 2009, o clădire compusă din garsoniere, spașii de expunere, dar și pentru desfășurarea orelor de istorie.
Muzeul Județean Ialomița
Muzeul Județean Ialomița
Biroul de Relații cu Publicul, Liliana Burlacu
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu