marți, 20 martie 2012

Harta arheologică a județului Ialomița


Situată într-un spațiu geografic care leagă părțile de nord și cele de sud ale Munteniei cu Dobrogea, Ialomița constituie o importantă zonă de interferențe cultural-istorice. De-a lungul apelor Borcea și Ialomița, în luncile (sau pe terasele lor), prin descoperiri întâmplătoare, ori cercetări sistematice, au fost puse în evidență-încă de la începutul acestui secol-mărturii de viață materială și spirituală ce amintesc de trecutul îndepărtat al acestui ținut.
În urma săpăturilor arheologice întreprinse la Ciulnița, s-a atestat faptul că cea mai veche prezență a omului pe teritoriul ialomițean datează din neoliticul dezvoltat, cultura Boian (mil. V-IV î.Hr.). Cercetările pluridisciplinare, efectuate în așezarea-tell gumelnițeană de la Bordușani-Popină, arată caracterul ,,proto-urban" pe care îl atinseseră civilizațiile eneolitice din sud-estul Europei (mil. IV î. Hr.).
Pentru perioada epocii bronzului și începutul primei epoci a fierului (Hallstatt, sec. X-VIII î. Hr.), de o importanță științifică deosebită sunt săpăturile de la Stelnica-Grădiștea Mare, Bucu, Dridu, Vlădeni. Vestigiile descoperite completează epoca în care se năștea, la Dunărea de Jos, poporul geto-dac.
Inițiată de Vasile Pârvan, cercetarea culturii geto-dacice pe teritoriul județului Ialomița a fost extinsă și documentată prin săpăturile de la Stelnica-Grădiștea Mare (sec. IV-III î.Hr.), Piscul Crăsani (sec. III-II î.Hr.) și Bordușani-Popină (sec. II î.Hr.-I d.Hr.).
Descoperirea unui important număr de amfore, în asociere cu ceramica autohtonă, modelată la roată sau cu mâna, reflectă raporturile culturale stabilite între lumea geto-dacă și cea elenistică sau romană.
Perioada secolelor IX-XI este reprezentată în Ialomița prin numeroase așezări aparținând culturii Dridu. Săpăturile din așezarea eponimă, sau cele din necropola de la Platonești, evidențiază existența unui bogat patrimoniu muzeistic și științific privitor la perioada timpurie a evului mediu. Rezultatele obținute la Tîrgul de Floci-Giurgeni și coroborarea lor cu documentele scrise, completează pagini din istoria medievală a Țării Românești.


Muzeul Județean Ialomița
Biroul de Relații cu Publicul
Liliana Burlacu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu