miercuri, 27 noiembrie 2013

Inaugurarea monumentului ,,Ruga orașului dispărut”


Miercuri, 20 noiembrie 2013, la Orașul de Floci a fost inaugurat monumentul ,,Ruga orașului dispărut” în prezența Preasfințitului Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor și a unui sobor de preoți, precum și a oficialităților centrale și locale. Lucrarea de sculptură aparține artistului plastic Gabriel Manole, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România-Filiala Ialomița, lucrare ce se constituie din două părți bine armonizate: un soclu de piatră natural de Bășchioi în care este fixată o cruce cu înălțimea de 5 metri cu o deschidere a brațului orizontal  de 4.85 metri, executată din lemn de stejar care are o vechime de cel puțin 100 de ani, la care este atașat un Crist din lemn de păr.
            Îmbinat cu simbolistica religioasă prin martiriul Cristului, monumentul este un omagiu adus locuitorilor Orașului de Floci, locul de naștere al marelui  voievod Mihai Viteazul.

            Situl arheologic prioritar ,,Orașul de Floci” este cuprins în Programul european „Reabilitarea patrimoniului nostru european comun”, program comun al Consiliului Europei și Comisiei Europene prin care este sprijinită conservarea patrimoniului istoric din Balcani.
            Evenimentul a debutat cu vizitarea expozițiilor tematice, tăierea panglicii, slujba de binecuvântare, scurte alocuțiuni din partea oficialităților, finalizându-se cu un micro-recital susținut de Corala ,,Sfântului Mare Mucenic Mina”  a Protopopiatului din Slobozia.

            La realizarea monumentului ,,Ruga orașului dispărut” au avut o contribuție deosebită: 74 de donatori voluntari din județul Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Muzeul Județean Ialomița, Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Ialomița, arhitect Ion Vede, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Ialomița.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu