joi, 21 ianuarie 2016

Unirea, națiunea a făcut-o!

Vineri, 22 ianuarie 2016, începând cu orele 13:00, cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Muzeul Județean Ialomița se va desfășura un concurs de istorie, cu tema: ,,Unirea, națiunea a făcut-o!, organizat în parteneriat cu Colegiul Național ,,Mihai Viteazul” din Slobozia. 
La concurs vor participa elevi ai clasei a IX-a, coordonați de doamnele profesoare Emilia VLAD și Mihaela DIMA. 
Obiectivul acestei acțiuni este acela de a aduce la cunoștința elevilor momentele creării și consolidării statului român modern, raportarea conștientă la marile momente ale istoriei și asumarea modelelor oferite de personalități române și educarea patriotică pentru cetățenia democratică a tinerilor.
Dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească, atesta uniunea personală care trebuia recunoscută de Marile Puteri. În condiţiile existenţei a două guverne şi a două adunări legiuitoare, obiectivele principale ale domnitorului erau: recunoaşterea dublei alegeri, realizarea unirii politice şi administrative depline şi recunoaşterea ei, crearea unui plan de reforme care să modernizeze societatea românească.
Marile Puteri, cu toate obiecţiile imperiului Habsburgic şi ale Imperiului Otoman, au acceptat dubla alegere (martie – august 1859, în cadrul Conferinţei de la Paris).

Burlacu Liliana,
Referent de specialitate-Muzeul Județean Ialomița

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu