vineri, 27 noiembrie 2015



Anul acesta se împlinesc 97 de ani de la realizarea unităţii naţionale. Cel mai vechi deziderat al poporului român s-a înfăptuit la 1 decembrie 1918, nu atât prin jocul politic al marilor puteri şi al liderilor români, cât mai ales prin voinţa şi jertfa oamenilor de rând al căror gând şi fapt s-au contopit în înfăptuirea acestui mult aşteptat act.
Cu această ocazie, marți, 1 decembrie 2015, orele 11:30 Muzeul Județean Ialomița, Consiliul Județean Ialomița în colaborare cu Școala Gimnazială „Barbu Catargiu”, vă invită la deschiderea expoziției ,,Marea Unire de la 1 decembrie 1918”, expoziție ce va avea loc la Școala Gimnazială „Barbu Catargiu” din comuna Maia, jud. Ialomița.
Prin intermediul fotografiilor și documentelor, expoziția aduce în atenția publicului, evenimentele majore care s-au petrecut în anul 1918 și anume unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România.
Fotografiile prezente în expoziție au fost realizate de foto-reporterul ialomiţean, Costică Acsinte, în perioada anilor 1916-1919. Reporter de război, artist fotograf, C. Acsinte a surprins atât imagini de pe frontul de Est: Mărăşeşti, Galaţi- Barboşi, cât şi scene din viaţa de zi cu zi a acelei perioade. Prin ochii celui ce a trait acele intense momente, putem astazi descoperi imagini din cadrul manifestărilor premergatoare unirii de la Cernăuţi și Chişinău, imagini ale trupelor aliate aflate pe frontul de luptă, chipuri de ofiţeri şi soldaţi în timpul operaţiunilor militare, ori în momente de repaus.
Fără a se rezuma doar la surprinderea imaginilor de pe front, fotograful imortalizează clipe încarcate de rezonanţă istorică precum retragerea populaţiei civile sau întoarcerea guvernului român din Moldova. În această expoziție se regăsesc fotografii cu personalități ce au condus destinele ţării în Primul Război Mondial şi în perioada interbelică, regele Ferdinand, regina Maria, generalul Henri Berthelot, şeful Misiunii Militare franceze, prinţul Carol al II-lea.
Așa cum sublinia istoricul Florin Constantiniu, ,,Marea Unire a fost și va rămâne o pagină sublimă a istoriei românești”.

Muzeul Județean Ialomița

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu