luni, 9 mai 2011

50 DE ANI DE PICTURĂ LA SLOBOZIA


               Mâine, 10 mai, orele 14:00, la Centrul Cultural Unesco ,,Ionel Perlea" din Slobozia se va deschide o expoziție de Artă Plastică dedicată împlinirii a 50 de ani de pictură ialomițeană.
Expoziția este organizată de Primăria Municipiului Slobozia, Uniunea Artiștilor Plastici-Filiala Ialomița, Centrul Cultural Unesco,,Ionel Perlea" și Muzeul Județean Ialomița.
În cadrul acestui eveniment cultural aniversar instituția noastră participă cu 15 lucrări de pictură din colecția de Artă Plastică realizate de pictori ai Uniunii Artiștilor Plastici-Filiala Ialomița.

               "Valorificarea expoziţională a patrimoniului muzeistic local înseamnă conştientizarea valorii,dar şi asimilarea documentară a unor nume emblematice pentru arta românească contemporană. O serie de artişti care au trecut la un moment dat prin oraşul Slobozia, unii rămânând definitiv aici, alţii continuându-şi cariera artistică în alte spaţii geografice, au lăsat o urmă a muncii şi talentului lor în aceste tablouri originale, în care se observă exogenţele profesionale, dar şi poezia din ei înşişi transmisă nouă prin intermediul cromaticii, fiindcă majoritatea au devenit colorişti de mare rafinament.
Expoziţia începe ca periodizare cu numele Leilei Urdăreanu, o pictoriţă de factură modernă, afirmată în plină perioadă interbelică, trece prin opera lui Niţă Anghelescu, un artist care ţinea la arta sa, dar percepea şi gustul publicului mai larg în ceeea ce priveşte stilul de a picta, selecţia de compoziţii cuprinzând în principal pleiada unor artişti în plină consacrare în anii 70-80, ialomiţeni prin naştere sau aduşi de destin în Câmpia Bărăganului, tineri absolvenţi ai studiilor academice sau aflaţi deja la maturitate creatoare- Vasile Aionesei, Maria Unţanu, Corneliu Ratcu, Bogdan Pietriş, Marin Iliescu, Emil Ciocoiu, Lucreţia Ionescu, Viorica Petre, Maria Ionescu, Dan Ştefan Minea, Gheorghe Petre, Tudor Meiloiu, Alexandra Meiloiu, George Pătru, Mircea Nistorescu, mai tânărul expozant, George Cătălin Petre, cel mai avangardist dintre aceştia, fiind reprezentant al generaţiei 2000. Achiziţionarea de noi lucrări pentru generaţiile următoare,din diferitele perioade de creaţie ale unor artişti valoroşi, în scopul cultivării gustului artistic al publicului este şi astăzi o prioritate pentru instituţiile muzeisticecare se respectăşi înţeleg importanţa organizării şi promovării unor colecţii de anvergură aşa cum s-a întâmplat cu ani în urmă, cu aceste lucrări donate, cumpărate, realizate în taberele de creaţie ialomiţene sau trimise de Oficiul Naţional de Expoziţii către muzeu.
               Deşi mulţi dintre pictorii care expun acum erau tineri în momentul realizăii acestor creaţii, constatăm faptul că dincolo de constrângerile timpurilor pe care le-au trăit, exprimarea lor vizuală este liberă, cu accent pe culoare si pe figurativul stilizat, în fascinaţia pentru locurile unde trăiau, pentru tematica peisajului şi a portretului, a spaţiilor largi şi necuprinse ale câmpiei, accentuate de agitaţia noilor construcţii totalitariste sau de liniştea unui colţ de natură vegetală sau acvatică. Tensiuni cromatice rezultate din raportul cald-rece, din griurile colorate sau din lumina epatantă a soarelui, ritmuri şi abordări deopotrivă retorice, lirice şi de valoare simbolică, conturează orizontul spiritual dominat de mare sensibilitate şi încărcătura emoţională al lucrărilor, reflectând un mod de gândire personal al pictorilor, la un moment dat, fiindcă în timp preferinţele creatoare s-au schimbat la fiecare dintre ei urmând o anumită evoluţie firească". ( Ana Amelia Dincă )





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu