luni, 4 mai 2015

Exponatul lunii mai-Cea mai înaltă distincție militară conferită unui erou ialomițean


Ziua Veteranilor de Război, 29 aprilie, împlinirea a 70 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial (9 mai 1945), precum și comemorarea Zilei Eroilor (21 mai), au constituit argumentele alegerii Crucii de război ,,Mihai Viteazul” cu Spade ca Exponatului Lunii mai la Muzeul Județean Ialomița. 
Mai mult decât atât, decorația expusă la muzeu, i-a fost conferită unui erou ialomițean, sublocotenentului Turcu Constantin, care s-a remarcat atât în luptele de pe frontul de est, cât și în cele din vestul țării, în cel de-al Doilea Război Mondial.
Turcu Constantin s-a născut în data de 6 ianuarie 1917, în comuna Ciulnița. Educația și-a primit-o la Școala primară de băieți din Slobozia (1923-1928), urmând ulterior cursurile Școlii Normale de Învățători din Călărași și a celei din Târgoviște, până în anul 1936, la absolvire. 
Cariera în sistemul de învățământ și-a început-o în anul 1940, ca învățător suplinitor în satul Libertatea, județul Ialomița. A continuat apoi, mai departe de casă, în comuna Zîmbrei din Basarabia, pentru ca din 1945 să se transfere la Școala nr. 2 din Slobozia, oraș în care a devenit și inspector școlar.
Activitatea educațională s-a împletit în această perioadă cu cea militară. După îndeplinirea serviciului militar în regimentul 11 Siret de Dorobanți de la Galați (1938), Turcu Constantin urmează Școala de ofițeri de rezervă nr. 2 din Bacău, unde (în prima jumătate a anului 1939) primește gradele de fruntaș, caporal și sergent T. R. În luna noiembrie a aceluiași an, este numit sublocotenent în rezervă. Slt. Turcu va fi mobilizat de mai multe ori în timpul luptelor din cel de-al Doilea Război Mondial în cadrul regimentului 11 Dorobanți, regiment în cadrul căruia va lupta la est de Nistru până la 23 august 1944. După această dată, va participa pe frontul de vest, fiind rănit în confruntările de la vest de Tisa în decembrie 1944.
În urma acestor evenimente, la 27 august 1945, va fi declarat invalid de război. Meritele și faptele de vitejie săvârșite pe cele două fronturi de către slt. Turcu au fost răsplătite cu numeroase ocazii prin acordarea de distincții militare: 
- Ordinul Militar Mihai Viteazul, cls. III;
- Ordinul ,,Coroana României” cu Spade în gradul de Cavaler cu panglică de ,,VIRTUTE MILITARĂ”;
- Ordinul Steaua României cu Spade în gradul de Cavaler cu panglică de virtute militară și Frunză de Stejar;
- Ordinul Apărarea Patriei, cls. III;
- Medalia ,,Pentru victoria împotriva Germaniei în timpul marelui război pentru apărarea Patriei” 1941-1945;
- Medalia ,,Eliberarea de sub jugul fascist”;
- Medalia ,,A XXV-a aniversare a eliberării Patriei”.
- Medalia ,,Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945”
Ordinul Militar de Război „Mihai Viteazul” este cea mai înaltă distincție militară de război a României. Acesta a fost instituit de către regele Ferdinand prin Înaltul Decret în 26 septembrie 1916 și era destinat a răsplăti „faptele excepționale de război ale ofițerilor care s-au distins în fața inamicului”. Conform articolului 1, acesta era organizat pe trei clase III, II și I. 
Ordinul Militar „Mihai Viteazul” cu spade, precum cel expus, face parte din ultima serie emisă în timp de conflict, fiind acordat doar pentru fapte de arme săvârșite după 23 august 1944. După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ordinul a fost desființat de către autoritățile comuniste, fiind reînființat abia după 1989. 
Însemnul ordinului se prezintă astfel: cruce treflată cu dimensiunea de 40 mm, din metal auriu, smălțuită în albastru. În centrul acestuia este poziționată cifra de aur încoronată a regelui Mihai, iar deasupra, coroana regală. Pe revers crucea este smălțuită tot în culoarea albastru și poartă data 1944. Crucea era surmontată de coroana regală de care, printr-un inel, se prindea panglica de culoare vișinie, lată de 37 mm cu margini aurii de 3 mm. Se purta atârnat pe partea stângă a pieptului. Atunci când ofițerii purtau pe piept și alte decorații, Ordinul Mihai Viteazul era dispus primul din stânga.
Acest ordin va fi expus la Muzeul Județean Ialomița pe întreaga durată a lunii mai, datorită generozității fiicei slt. Turcu Constantin, dna. prof. Turcu Simona, care a donat muzeului, pe lângă această decorație, o serie întreagă de obiecte de importanță istorică ce au aparținut familiei sale.
Muzeograf,
Cernău Ioan-Valentin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu